1 min Security

Overheidsgebouwen onherkenbaar in Google Earth

Gebouwen van onder andere het ministerie van Defensie en het hoofdkantoor van de luchtmacht in Den Haag zijn in de nieuwe, bijgewerkte satellietbeelden van Google Earth onherkenbaar gemaakt, dat na een verzoek van de Nederlandse regering.

Overheidsgebouwen onherkenbaar in Google EarthGoogle liet vandaag in een algemene verklaring het volgende weten: "in Nederland zijn we verplicht beelden te versluieren als de regering daarom vraagt". Vorig jaar ontstond er al ophef over deze zaak, maar toen zag het ministerie van Binnenlandse nog geen redenen om maatregelen te treffen tegen het zoekprogramma.

Vorig jaar vroegen de Tweede kamer, VVD en de PvdA om een grondig onderzoek naar eventuele risico’s van het programma en soortgelijken. Volgens de fracties zou het beeldmateriaal teveel details tonen voor potentiële terroristische doelen.

Met het programma kunnen gebruikers zoeken naar adressen over de hele wereld waarna deze getoond worden met behulp van satellietfoto’s, op deze foto’s zijn gebouwen en straten duidelijk te zien. Tot nu toe zijn er nog maar enkele Nederlandse steden en gebieden goed in kaart gebracht.

Bron:Nu.nl