1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Inmiddels telt de grootste gratis online encyclopedie meer dan drie miljoen artikelen, en dat aantal blijft nog steeds schrikwekkend stijgen. Jimmy Wales, baas bij Wikipedia roept dan ook op om de kwaliteit van de artikelen te verbeteren. Dit zou belangrijker zijn dan de hoeveelheid artikelen.

In maart 2005 telde de encyclopedie zo´n 500.000 Engelse artikelen. Amper een jaar later was dit aantal verdubbeld. Deze snelle groei is vooral te danken aan de manier waarop de encyclopedie wordt samengesteld. Lezers kunnen zelf artikelen toevoegen en aanpassen. Men rekent erop dat de lezers kritisch genoeg zijn om zelf eventuele fouten verbeteren.

Het idee werpt zijn vruchten af, want volgens het tijdschrijft Nature is Wikipedia wetenschappelijk bijna net zo betrouwbaar als de Britannica encyclopedie. Wikipedia heeft al heel wat stappen ondernomen om de kwaliteit van de artikelen te verbeteren. Zo kon dit niet meer anoniem gebeuren, en bepaalde instellingen konden geen artikelen meer aanpassen of aanmaken. Deze zouden namelijk subjectief opgesteld kunnen worden.

Wales wil de nadruk leggen op kwaliteit, in plaats van op kwantiteit: "We kunnen niet langer tevreden zijn met een toenemend aantal bijdragen en moeten onze aandacht verleggen van groei naar kwaliteit". Zo wil hij uiteindelijk een zo foutloos mogelijke encyclopedie bekomen.