2min

Tags in dit artikel

, ,

Eerder berichtten we al over de komende release van de volledige online versie van Office die op de Professional Developers Conference is aangekondigd, nu hebben enkele analisten zich uitgesproken over de laatste zet van de software-reus uit Redmond.

De ‘Office Web Applications’ komt tegelijk met Office 14 op de markt maar niet eerder dan eind 2009. Office Online bestaat al, maar daarmee kunnen alleen documenten online opgeslagen en bekeken worden. Met OWA is het ook mogelijk om documenten te bewerken.

Hiermee zal deze, niet gratis, variant een geduchte concurrent worden van Google Apps, dit aldus Rob Helm, analist bij Directions on Microsoft, die sinds 1992 Microsoft nauwlettend in de gaten houdt.

Helm: "Microsoft heeft in eerste instantie geprobeerd met Google te concurreren door het op de markt brengen van goedkope Officeversies, maar deze stap is veel sterker. Microsoft heeft al een webgebaseerde versie van Excel die onderdeel uitmaakt van de SharePoint Server. Misschien gaat Office Web Applications daar ook onderdeel van uitmaken. Wanneer een bedrijf toch al heeft betaald voor Sharepoint server, is het eenvoudiger om Microsoft Web Appplications uit te rollen dan Google apps. Zelfs al is Google Apps gratis."

Ook denkt Helm dat er, behalve een Sharepoint-versie, ook een netwerkversie beschikbaar zal komen. "Bedrijven kunnen de Officeapplicaties dan beschikbaar stellen via hun intranet. Dat heeft voor hen als voordeel dat hun documenten binnen de bedrijfsmuren opgeslagen blijven."

Toch zal de OWA-versie slechts beperkte functionaliteit kennen ten opzichte van Office 14. "Waar Word 2007 acht tabs met functies heeft, gaat Office Web Word er waarschijnlijk maar één hebben. Maar toch kan het interessant zijn voor gebruikers die alleen basale functionaliteiten nodig hebben, of Office alleen gebruiken om samen met partners aan documenten te werken" aldus Helm.

Office Web Applications zal binnen alle gangbare browser werken, dus niet alleen binnen Internet Explorer.