Microsoft start verkoop Office 365 in de cloud

Vandaag gaat Microsoft beginnen met de verkoop van Office 365, dit is de online tegenhanger van Office 2007 en 2010 die je op je computer kan installeren. Office 365 draait volledig in de cloud en beschikt over Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Sharepoint, Outlook en Lync.

Microsoft is niet de eerste die met een Office-omgeving in de cloud komt, de meest populaire op dit moment is toch wel Google Apps. Google heeft inmiddels al enkele tijd zijn eigen platform waar door veel bedrijven dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Microsoft hoopt ook deze klanten te kunnen terugwinnen doordat de online interface van de office producten in veel opzichten lijkt op de offline pakketten.

Google claimt al ruim 30 miljoen actieve gebruikers te hebben binnen Google Docs, een aantal wat in slechts 3 jaar is opgebouwd. Microsoft moet dus flink aan het verkopen slaan om dat gat dicht te lopen.

Techzine reviewde eerder de bèta versie van Office 365, toen liepen we veelvuldig tegen bugs aan in de software en kleine problemen die nog moesten worden opgelost. Vanmorgen zijn we ook even kort ingelogd om te kijken of de dienst inmiddels al voorzien is van een update en dat bleek zo te zijn. Veel van de kleine problemen waar we eerder tegenaan liepen zijn inmiddels verholpen, maar helaas nog niet allemaal.

Microsoft heeft jarenlang geroepen dat de eindgebruikers de Office-toepassingen gewoon lokaal op hun computer willen gebruiken en niet in de browser. Inmiddels lijkt er een strategie wijziging te hebben plaatsgevonden bij Microsoft omdat het vandaag ook met een cloudvariant op de markt komt.

Microsoft heeft verschillende abonnementen voor Office 365 geïntroduceerd uiteenlopend van 9 euro per gebruiker per maand tot en met 25,50 euro per gebruiker per maand. Zie onderstaande afbeelding voor meer informatie.

Microsoft start verkoop Office 365 in de cloud

Microsoft is hiermee wel duurder dan concurrent Google, die slechts 40 euro per jaar per gebruiker vraagt. Microsoft heeft daarentegen wel een betere naam als het gaat om Office-applicaties. Welke van de twee beter is zal moeten blijken uit een nieuwe vergelijking nu beide producten klaar zijn voor de verkoop.

Google heeft inmiddels gereageerd op de lancering van Office 365 vandaag, middels een ludieke blogpost. Google geeft namelijk 365 redenen waarom je voor Google Apps zou moeten kiezen.