1 min

Tags in dit artikel

ReactOS is tien jaar oud geworden! ReactOS wil een opensource kloon verwezelijken van Windows en bracht laatst versie 0.30 uit van het besturingssysteem.

Het besturingssysteem is verre van klaar maar wordt steeds bruikbaarder. Het project is gestart in 1996, een jaar nadat Windows 95 uitkwam. De initiatiefnemers, Jason Filby, David Welch en Rex Jollif, hadden als doel een opensource versie van Windows te schrijven waar, in tegenstelling tot Linux en andere alternatieve besturingssystemen, wel elk Windows programma op zou draaien, evenals drivers die voor Windows geschreven zijn.

Echter, als je in tien jaar tijd nog maar bij versie 0.30 bent, dan schiet het niet echt op en ben je wel heel ambitieus als je ermee wilt doorgaan. Volgens het project zou het 100 miljoen dollar kosten als de 2,5 miljoen codelijnen die het project telt in een commerciële omgeving geschreven werden.

Het bleek daarom ook dat het maken van een Windows kloon een stuk moeilijker was dan verwacht. Pas in 2003, zeven jaar later, kon er een grafische interface gepresenteerd worden. Voor die tijd werd de kern van het systeem doormiddel van een commandline aangesproken.

Er zijn mensen die beweren dat ReactOS code gestolen heeft van Windows 2000. Om dit te ontkrachten wordt alle broncode doorgelopen op gekopieerde Windows code. Volgens een teller op de website zijn ze daar al tot 95 procent klaar mee.