1 min

Tags in dit artikel

, ,

De medebeheerder van Wikipedia, Larry Sanger, werkt aan een opvolger. De beheerder had meningsverschillen met de andere eigenaar en daarom ontwikkelt hij nu een vervolg met alle voordelen, maar zonder nadelen.

Zoals al verteld moet de opvolger alle voordelen hebben, en bijna geen nadelen in vergelijking met de oude versie van het Wiki systeem. Eén van die nadelen vond Larry Sanger het anoniem kunnen publiceren van artikelen. Door deze functie kunnen kwaadwillenden de bron aanpassen. Tevens was Larry Sanger het niet eens met de gang van zaken met betrekking tot het aan het woord laten van experts. Larry Sanger vindt het goed wanneer experts hun visie laten schijnen over artikelen, maar de andere beheerder vindt dat het dan te ingewikkeld kan worden.

In de nieuwe encyclopedie zal er ook een redacteurfunctie beschikbaar zijn. Die is dan bijvoorbeeld voor experts zodat zij eventueel de tekst kunnen aanpassen. Ook voor gewone gebruikers moet de functie beschikbaar zijn, echter moeten deze dan wel een sollicitatie indienen. Je komt dus niet zomaar aan de functie.

De software zal eerst naast Wikipedia gaan draaien, om te kijken of het goed werkt. Daarna wil Sanger het extern gaan draaien en het uitbreiden. De opvolger gaat de naam ‘Citizendium’ dragen. De oprichter wil zijn software zeker niet als een encyclopedie zien, maar meer als een compendium.