Steeds vaker fraude bij domeinnaam registratie

In het afgelopen jaar zijn veel consumenten de dupe geworden van frauduleuze activiteiten bij domeinnaam registraties. Steeds meer malafide bedrijven zien hier blijkbaar een kans om de meestal onwetende consument voor een aanzienlijk bedrag te duperen. Dit blijkt uit een gezamelijk onderzoek van domeinregistreerder 12Register.com en hostingprovider YourHosting.nl.

Enkele maanden geleden, tijdens de lancering van het nieuwe .eu domeintype, werd door verschillende bedrijven al misbruik gemaakt van de EU hype. Reserveringen voor de landrush werden aangeboden tegen betaling van 15 tot wel 100 euro per domein. Het domein werd uiteindelijk niet geregistreerd en consumenten hadden geen recht op restitutie.

Uit het onderzoek door YourHosting en 12Register blijkt dat de laatste tijd steeds meer voorbeelden van fraude met domeinnamen bekend zijn. Zo benadert een bedrijf uit Amsterdam houders van .nl domeinen telefonisch met de ‘waarschuwing’ dat een mogelijke concurrent een soortgelijke domeinnaam heeft aangevraagd.

Steeds vaker fraude bij domeinnaam registratieJos Langenkamp, directeur van ‘Partyservice WalterStern’ te Zwolle, werd vorige week gebeld door ‘Global Administration’ te Amsterdam. ‘Mij werd verteld dat een bedrijf in Zuid-Holland een aanvraag had gedaan voor walterstern.eu. De naam van het bedrijf kon de dame in kwestie mij helaas niet vertellen. Zelf ben ik eigenaar van walterstern.nl. Hoewel onze diensten zich enkel richten op Nederland, is het natuurlijk niet leuk om te horen dat een (potentiële) concurrent mijn bedrijfsnaam met .EU registreert. Global Administration bood mij aan om het domein via hen te registreren voor 250 euro.’ Langenkamp ging hier niet op in: ‘Een absurd bedrag. Toevallig weet ik dat ditzelfde domein via mijn huidige provider YourHosting.nl 12,50 euro per jaar kost, ik heb dit domein dan ook direct na het telefoontje via hen geregistreerd.’

YourHosting, verantwoordelijk voor domeinregistraties, laat weten deze klacht de laatste weken regelmatig te hebben gehoord. ‘Het bedrijf ‘European Domains and Trademarks’ houdt zich met dezelfde praktijken bezig. Mogelijk opereren ze tevens onder andere bedrijfsnamen, maar het verhaal is steeds hetzelfde.’

YourHosting geeft aan de klacht bij SIDN te hebben neergelegd i.v.m. misbruik van de WHOIS database (waarin houdergegevens van .nl domeinen vermeld zijn). ‘Helaas heeft SIDN niet voldoende grond om hier juridisch tegen op te treden.’ Aldus van Es. ‘SIDN roept hostingproviders en consumenten, die ditzelfde probleem hebben ervaren, op om de klacht te melden op het landelijk meldpunt voor dvertentiefraude en acquisitiefraude
(www.fraudemeldpunt.nl).’

Zelfs het controleren van de beschikbaarheid van een domeinnaam op een ‘verkeerde’ website kan al een probleem opleveren. Er zijn bedrijven die na een dergelijke controle het domein direct registreren. De consument is dan verplicht om klant te worden bij dit bedrijf, vaak tegen extreem hoge tarieven.

De conclusie die zowel YourHosting als 12Register verbindt aan deze bevindingen, is dat de consument goed moet opletten alvorens in zee te gaan met een provider.

Bron:Techzine Redactie