2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Adobe en de Mozilla Foundation gaan samenwerken. Adobe stelt de broncode van ActionScript Virtual Machine beschikbaar aan de Mozilla Foundation. Mozilla zal een nieuw open source-project beheren onder de naam Tamarin. Dit project is opgezet om de ontwikkeling van deze op standaarden gebaseerde aanpak ter realisatie van rijke en aantrekkelijke web-applicaties te bevorderen.

Het Tamarin-project zal de ECMScript Edition 4-standaard implementeren. Mozilla gebruikt deze standaard binnen de nieuwe SpiderMonkey generatie. De kern van de JavaScript-engine is ingebed in Firefox. Ontwikkelaars die met SpiderMonkey werken hebben voortaan toegang tot de Tamarin-code in het Mozilla CVS-centrum op: www.mozilla.org/projects/tamarin/. Bijdragen en aanvullingen aan de code worden beheerd door een groep Adobe- en Mozilla-ontwikkelaars.

“Adobe’s donatie is de grootste contributie aan de Mozilla Foundation ooit”, aldus Mozilla Corporation. “Web-ontwikkelaars beschikken nu over een kwalitatief hoogwaardige virtuele open source machine voor het maken en inzetten van interactieve applicaties voor zowel Adobe Flash Player en de Firefox-browser. We zijn verheugd deel te kunnen nemen aan de Adobe- en Mozilla-gemeenschap om ECMAScript te bevorderen.”

“Het samenbrengen van de HTML- en Flash-ontwikkelgemeenschappen op basis van een gezamenlijke taal en het ondersteunen van de creatie van nog innovatievere applicaties is een grote stap voor de Web 2.0-wereld”, zegt Adobe. “Door het werken met de open source-gemeenschap breiden we het gebruik van de standaard uit voor het maken en leveren van rijke, interactieve ervaringen.”

Tamarin implementeert de ECMAScript-standaard die wordt gebruikt door talen als JavaScript, Adobe ActionScript en Microsoft JScript. Dit zijn de voornaamste talen die ontwikkelaars gebruiken voor het maken van Rich Internet Applications. Adobe en Mozilla zijn beide actieve partners in het ECMA International Programming Language technical committee die de ECMAScript Edition 4 -standaard ontwikkelt.