2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Mozilla komt met een vooruitstrevende, nieuwe optimalisatietechniek waardoor de Javascript-engine van Mozilla Firefox een stuk sneller zou moeten werken.

De code die zorgt voor deze optimalisatie, is sinds de nachtelijke build van 22 augustus van Mozilla Firefox 3.1 aanwezig en zal ook verschijnen in de uiteindelijke versie van deze grote Mozilla Firefox-update die op de planning staat.

Mozilla verklaarde tegenover Ars Technica dat het bezorgd is over het feit dat JavaScript-ontwikkelaars minder goede applicaties kunnen bouwen vanwege de trage JavaScript-rendering van de webbrowser. Het doel van Mozilla is dan ook om het renderen van JavaScript zo snel te maken, dat het grenst aan native code.

De nieuwe techniek die door Mozilla Firefox wordt gebruikt heet tracing en is ontwikkeld op de universiteit van Californië door Dr. Michael Franz en Dr. Andreas Gal. De browser volgt als het ware de code en maakt hier een compilatie van. Als de volgende keer hetzelfde stukje code wordt uitgevoerd, kan dit veel sneller verwerkt worden omdat alleen wordt teruggegrepen op de compilatie. De eerste resultaten tonen dat de techniek 20 tot 40 keer sneller is dan de techniek aanwezig in Firefox 3.0

Tracing werd al eerder gebruikt in de applicatie Tamarin, eveneens van Mozilla, echter was dit stukje software niet volwassen genoeg en bood het ook geen aanzienlijke snelheidswinsten. Tamarin is dan ook een langetermijnproject en zal pas aanwezig zijn in Firefox 4. Het is gebaseerd op Adobes ActionScript-engine en is een nieuwe JavaScript-runtime-engine.

Voor een optimale snelheidswinst heeft Mozilla tracing direct geïntegreerd in de JavaScript-interpreter van Mozilla Firefox genaamd SpiderMonkey. SpiderMonkey zal nu dan ook doorgaan onder de naam TracingMonkey. Dit zal er ook toe leiden dat de browser zelf nog beter presteert, omdat die ook uit een groot gedeelte van JavaScript bestaat.

Overigens is ook Apple bezig met het verbeteren van de prestaties van JavaScript. De nieuwe, veelbelovende SquirrelFish-engine zal aanwezig zijn in Safari 4. Net als Mozilla, gelooft Apple dat deze snelheidswinsten slechts het begin zijn en dat er veel meer mogelijk is om JavaScript sneller te maken.