1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Behalve dat het internetgebruik in Nederland steeds meer oprukt, zodat onder sommige leeftijdsgroepen internetten even populair is als televisiekijken, neemt ook de snelheid van internetverbindingen verder toe. De gemiddelde downloadsnelheid nam in 2006 toe met 53 procent. Over twee jaar genomen bedroeg die snelheidstoename liefst 133 procent. Een belangrijke aandeel hierin heeft de opmars van ADSL+ abonnementen, waarbij Orange in 2005 als eerste ADSL2+ in Nederland voor consumenten introduceerde. Orange behoort tot de aanbieders van ADSL met het hoogste aandeel abonnees met een gemiddelde downloadsnelheid van 8 MBIT/S of meer.

Internet is in Nederland het snelst groeiend medium. Onder volwassenen is het internetgebruik in vijf jaar verdubbeld. Dat komt nu neer op bijna vier uur per week computeren, waarvan het grootste deel is gewijd aan internetten. Onder tieners is internet qua tijdbesteding ongeveer even populair als de televisie.

Daarnaast groeit ook het aantal ADSL-abonnementen en de gemiddelde snelheid van internetverbindingen. ADSL nam in 2006 toe met iets meer dan 26%. Er zijn nu 28,8 breedbandaansluitingen per honderd inwoners.

In 2006 had de grootste groep internetters een breedbandabonnement met een gemiddelde snelheid van 4 MBIT/S of minder. Ruim 13 procent beschikte over een verbinding met een snelheid van 8 MBIT/S of meer.