1 min

Tags in dit artikel

De ontwikkelaars van de Linux-kernel hebben vandaag hun gezamenlijke standpunt laten horen over gesloten kernel-modules en drivers. De ontwikkelaars vinden elke vorm van een gesloten kernel-module of driver schadelijk en onwenselijk voor Linux.

In totaal hebben al 141 ontwikkelaars het standpunt ondertekend. Ze laten weten dat gesloten modules en drivers slecht zijn voor de openheid, stabiliteit, flexibiliteit en onderhoudbaarheid van het Linux-ontwikkelingsproces. The Linux Foundation geeft in een eigen statement aan dat ze het met de ontwikkelaars eens zijn.

"Fabrikanten die gesloten kernel-modules aanbieden dwingen hun klanten om kernvoordelen van Linux af te staan of om naar een andere fabrikant te gaan", aldus de ontwikkelaars. Om van alle voordelen van open source te profiteren raden de ontwikkelaars aan om drivers en kernel-modules open source beschikbaar te maken.

Met name hardwarefabrikanten bieden voor het Linux-besturingssysteem drivers aan zonder de broncode openbaar te maken. Bekende voorbeelden zijn de gesloten drivers van ATI en NVIDIA, maar dit zijn absoluut geen op zichzelf staande gevallen. De trend is tegenwoordig gelukkig wel om drivers en kernel-modules open source beschikbaar te maken.