Deze maand worden de eerste honderd dollar laptops uitgedeeld aan kinderen in ontwikkelingslanden van Brazilië tot Pakistan. De laptops draaien op Linux en hebben een draadloze netwerkkaart aan boord.

De laptop viel duurder uit dan eerst werd geschat, het ding heet namelijk niet voor niks de 100 dollar laptop. Toch bedragen de productiekosten op dit moment 150 dollar per laptop. Dit is echter terug te brengen naar 100 dollar zodra de massaproductie begint, aldus de makers.

De laptop zou een hendel krijgen waar je aan kon draaien om stroom op te wekken, maar dit is niet doorgegaan. Uiteindelijk is er gekozen voor een trektouwtje, wat praktischer zou werken.

Het project is een mooi en nobel initiatief, alleen het heeft ook tegenstanders. Zo zou het te duur zijn voor landen om de laptop aan te kopen. In Nigeria zou het zo’n 70 procent van het landelijke budget opslurpen. Ook is men bang dat de laptop bij arme gezinnen verkocht wordt aan hackers. Deze zijn al snel bereid om 300 dollar te betalen voor een dergelijk apparaat.