min

Tags in dit artikel

, , ,

In Groot Brittanië heeft een rijschool gamers gevraagd naar hun rijgedrag in het verkeer nadat zij een racespel gespeeld hebben. Hieruit bleek dat meer dan een derde aanmerkelijk harder in het verkeer rijdt, en dat 27 procent meer risico’s durft te nemen na het spelen van een racespel.

De rijschool BSM heeft duizend automobilisten aangesproken en gevraagd naar hun rijgedrag na het spelen van een race spel. Door naar de resultaten van het onderzoek te kijken staat volgens de onderzoekers nu onomstotelijk vast dat er een verband bestaat tussen het spelen van een racespel en het gedrag daarna op de weg. Ook waren er mensen die zeiden het gevoel te hebben in een simulatie te zitten in plaats van in het verkeer, deze groep bestond uit ongeveer 250 mensen, een kwart van de ondervraagden dus.

Naast nadelen welke geconcludeerd zijn uit dit onderzoek zijn er ook positieve punten te vermelden. Een derde van de ondervraagde gaf aan dat ze door het spelen van een spel beter kunnen rijden en dat hun reflexen beter zijn ontwikkeld. Dit blijkt in de realiteit ook te kloppen, want gamers slagen eerder voor hun rij-examen dan niet-gamers. Meer dan 50 procent van de Britse gamers haalt in één keer zijn rijbewijs, bij niet-gamers ligt dat percentage op 45 procent.

Vanuit de kant van de spelindustrie is de eerste reactie gekomen van David Perry, spel ontwikkelaar. Volgens hem beïnvloedt het spelen van een spel je rijstijl niet, maar gaat het er juist om hoe je je zelf achter het stuur voelt, wie degene is die voor je rijdt en welke muziek je op hebt in de auto. Deze factoren bepalen volgens Perry eerder je weg gedrag dan het spelen van een spel.