Uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit in Leuven is gebleken dat er een verband bestaat tussen het roekeloos rijden van jonge chauffeurs en het spelen van racegames.

De vraag waar het onderzoek om draaide was, "Bestaat er een verband tussen de hoeveelheid racegames die jongeren spelen en hun eigen gedrag als chauffeur?". Dit onderzocht Kathleen Beullens van de Universiteit in Leuven, Beullens ondervroeg voor haar onderzoek twee keer ruim 2000 jongeren.

Bij de eerste keer kregen de jongeren een vragenlijst over hun mediagebruik en hun houding tegenover risicovol rijgedrag in het verkeer. Ook werd de jongeren gevraagd, hoe ze naar achtervolgingsscènes keken. Op het moment dat Beullens dit vroeg, hadden de jongeren nog geen rijbewijs.

De tweede vragenlijst kregen de jongeren twee jaar later toen ze hun rijbewijs op zak hadden. De vragenlijst voor de jongeren ging toen over hun persoonlijk rijgedrag op de weg.

De uitslag van de test was opvallend. De jongeren die vaak de actiefilms keken en racegames speelden waren positiever over risicovol rijgedrag, overdreven snelheid en joyriding. Verder blijkt er uit het onderzoek, dat deze jongeren na het behalen van hun rijbewijs vaker snel of roekeloos rijden.