Steeds meer organisaties vertrouwen op de open source Platform-as-a-Service (PaaS) omgeving Cloud Foundry, van de Cloud Foundry Foundation (CFF). Dat blijkt uit een enquête van het bedrijf zelf onder 306 IT-professionals.

Cloud Foundry is een cloud-platform dat ontwikkelaars gebruiken om applicaties op te bouwen. Ontwikkelaars kunnen het platform ook gebruiken om apps uit te rollen, draaiende te houden en op te schalen. Het ondersteunt dus de gehele levenscyclus van een toepassing.

De resultaten van de enquête van de organisatie werden onthuld tijdens de European Cloud Foundry Summit, schrijft Devops. Daaruit blijkt dat 45 procent van de respondenten het gebruik van de PaaS als ‘breed’ beschrijft, tegenover 30 procent een jaar eerder.

Cloud Foundry breder geadopteerd

Ook geeft 20 procent van de respondenten aan dat ze in de afgelopen twaalf maanden Cloud Foundry zijn gaan gebruiken.  Verder deployd 39 procent van de ontwikkelaars nu in minder dan een dag applicaties. Ook geeft 77 procent van de respondenten  aan dat zij nu ontwikkelingscycli van minder dan drie weken hebben.

Het gebruik van het PaaS-platform van CFF is daarmee dus gegroeid. Dit jaar zegt dat zelfs bijna de helft van de respondenten dat ze minstens honderd ontwikkelaars hebben die de PaaS gebruiken. Vorig jaar was dat slechts een derde.

Ook het aandeel van bedrijven met meer dan 50 applicaties op Cloud Foundry groeide, namelijk naar 43 procent.

Kubernetes en Docker

Hoewel CFF het goed doet, wordt de toekomst van de PaaS als minder zeker gezien. Reden is dat Docker-containers en Kubernetes op zijn gaan zetten. De CFF was traag met zijn adoptie van Kubernetes als een efficiëntere fundering om een PaaS-omgeving op te zetten.

De CFF maakte het in oktober vorig jaar wel mogelijk om de Diego container orchestratie-engine die de organisatie ontwikkelde te vervangen door Kubernetes. Ook werkt de CFF aan het vervangen van de funderingslaag van Cloud Foundry met Kubernetes.

Daarnaast is het mogelijk geworden om applicaties die op het PaaS-platform gebouwd zijn uit te rollen op een Kubernetes-runtime.