2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er zal een sterke stijging in het aantal virussen voor Mac en open-source platformen plaatsvinden. Dit stelt beveiligingsexpert Eugene Kaspersky.

De mede-oprichter en hoofd van anti-virus onderzoek bij Kaspersky Labs claimt dat de lauwe ontvangst van Vista ervoor zal zorgen dat er meer klanten naar alternatieve platformen overstappen. Deze platformen worden zo een aantrekkelijker doel voor schrijvers van malware. "Thuisgebruikers zijn niet zo loyaal aan het besturingssysteem," aldus Kaspersky. "Sommige Windowsgebruikers zullen naar andere besturingssystemen overstappen. Microsoft zal zijn dominantie niet verliezen, maar het wordt een klein beetje ingeperkt."

Kaspersky vertelt dat virussen voor de Mac niet moeilijker te weren zijn dan virussen voor Windows, maar "het is niet zo makkelijk om goede anti-virus experts te vinden voor niet-Windows platformen." Opensource levert een groter probleem. "Veel mensen kunnen de opensourcecode inzien, dus kunnen er vlugger problemen worden gevonden. Het is geweldig als het de goede mensen zijn die oplossingen vinden, maar zijn het de slechte mensen, dan is er een probleem," waarschuwt Kaspersky.

Vista ontsnapt tevens niet aan Kaspersky’s wraak. Alhoewel hij het fundamenteel eens is dat Vista veel veiliger is dan Windows XP, verklaart hij dat niet alle beveiligingsbedrijven hun software op Vista hebben aangepast. "Is een minder beschermde XP-computer met een voltooide set van beveiligingssoftware veiliger dan een meer beschermde Vista-computer met minder ontwikkelde beveiligingssoftware? Microsoft heeft veel aandacht besteed aan de beveiliging van Vista, maar dat resulteert in minder flexibiliteit voor de makers van beveiligingssoftware."

Kaspersy waarschuwde tevens dat schrijvers van malware zich steeds meer richten op non-PC platformen, zo ook consoles en smartphones. "Als er virussen voor de PlayStation 3 zijn; als de situatie zo is dat we beveiliging voor deze apparaten nodig hebben, zullen we deze beveiligingsproducten ook krijgen."