1 min

Tags in dit artikel

, ,

Windows Vista gaat het volgend jaar moeilijk krijgen verwacht McAfee, volgens het bedrijf wordt 2008 het jaar van de aanvallen op Windows Vista.

Nu wordt Windows Vista nog genegeerd door de malwareschrijvers, omdat het nog niet genoeg marktaandeel heeft. Volgend jaar komt daar echter verandering in volgens McAfee en andere bedrijven in de anti-virussector. Ook malwareschrijvers gaan zich dan meer bezighouden met Windows Vista.

"Deze mensen verdienen geld met het schrijven van malware, of het inbreken in systemen. Hun motivatie is financieel en pas als Vista een impact krijgt op de markt zullen ze zich daarop richten", aldus McAfee. Op dit moment heeft Windows Vista ongeveer acht procent marktaandeel in handen. Volgend jaar zal dit percentage stijgen naar minstens tien procent voorspelt McAfee. Wanneer dit gebeurt gebruiken genoeg mensen het om interessant te worden voor malwareschrijvers.

Het is ook de verwachting dat er volgend jaar meer lekken worden gevonden in Vista. Avert Labs, een onderdeel van McAfee verwacht dat er in 2008 ongeveer veertig tot vijfenveertig lekken gevonden worden in het besturingsssyteem. Sinds de release van Vista zijn er negentien lekken gevonden. "Tijdens een vergelijkbare periode werden voor XP 16 kwetsbaarheden gevonden. Maar in de twaalf maanden daarop werden dat er twee keer zoveel. Op die verdubbeling is onze schatting gebaseerd", vertelde Avert Labs eerder deze maand.