2min

Tags in dit artikel

, ,

Linuxontwikkelaar Red Hat heeft vorig jaar met Microsoft gesproken over een mogelijke samenwerking en de patentenkwestie, de gesprekken werden echter beëindigd toen Microsoft een deal sloot met Red Hats concurrent Novell. Dat heeft Red Hat CEO Matthew Szulik laten weten tegenover persbureau Reuters.

Microsoft liet afgelopen mei weten dat Linux en opensource programma’s gezamenlijk 235 patenten van de softwaregigant zouden schenden. Het bedrijf sloot in november vorig jaar al een deal met Novell, waaronder beide bedrijven de uitwisseling tussen Linux en Windows willen verbeteren. Een ander onderdeel van de deal is dat Microsoft geen aanklachten zal indienen tegen Novell gebruikers, wegens de vermeende patentschending. Recentelijk sloot Microsoft soortgelijke deals met Linusdistributeurs Linspire, Xandros, maar grote partijen als Ubuntu en Mandriva sloten een mogelijk samenwerking uit.

Ook Red Hat liet weten geen behoefte te hebben aan een samenwerking, maar in het interview met Reuters wilde Szulik niet ingaan op de vraag of Red Hat weer aan het praten is met Microsoft. "Ik kan geen antwoord op die vraag geven", aldus Szulik. Ook Microsoft was niet bereikbaar voor commentaar.
De vraag is nu dus of Red Hat toch weer in onderhandeling is met Microsoft. Voor Novell was een betere concurrentiepositie ten opzichte van Red Hat één van de redenen om een samenwerking aan te gaan met Microsoft.

Als Red Hat besluit om een samenwerking aan te gaan met Microsoft loopt het bedrijf wel de kans dat het bepaalde essentiële delen van het Linux besturingssysteem niet meer mag distribueren. Het grootste deel van de code van de Red Hat Enterprise Linux distributie wordt uitgegeven onder versie 2 van de General Public License (GPL) licentie overeenkomst.

De Free Software Foundation (FSF), die de GPL beheert en tevens de rechten bezit op grote delen van de Linuxcode staat echter op het punt om versie 3 van de GPL te gaan implementeren. Deze versie is speciaal gemaakt om Linuxdistributeurs ervan te weerhouden om patentdeals te sluiten met bedrijven als Microsoft. De FSF is bang dat de deals de patentclaims van Microsoft zullen ondersteunen, waardoor het bedrijf uiteindelijk miljoenen zou kunnen eisen van gebruikers en ontwikkelaars van opensource software.