Xiaomi, Vivo en OPPO zouden samen bezig zijn om dat aandeel beter te gebruiken. Door een platform te ontwikkelen waarmee apps tegelijkertijd op alle platformen van de Chinese fabrikanten kan worden gezet, zou er volgens Reuters een poging worden gedaan om een alternatief te bieden voor de populaire Google Play Store.

De markt van App stores is een lucratieve, zo bleek ook in 2019 weer. Naar schatting verdiende Google middels het aanbieden van apps een slordige 8,8 miljard dollar in een jaar van de Google App Store, deels enkel vanwege het opstrijken van een commissie.

Door de handen ineen te slaan onder de naam Global Developer Service Alliance (kortweg GDSA), hopen de grote Chinese techfabrikanten vanaf maart (hoewel de uitbraak van het coronavirus nog een rol kan spelen in een eventuele vertraging) een negental regio’s te kunnen dekken met de nieuwe dienst. De GDSA moet actief worden in Spanje, India, Indonesië, Rusland, Maleisië, Thailand, de Filipijnen en Vietnam.

Huawei

Er waren ook geruchten over een rol die Huawei zou spelen bij de samenwerking, maar deze worden niet bevestigd door bronnen. De site van GDSA toont dan ook alleen Oppo, Xiaomi en Vivo. Deze bedrijven hebben ook bevestigd aan Reuters dat ze de GDSA hebben opgezet; Huawei liet nog niets daarover los.