Google heeft het Witte Huis om toestemming gevraagd om opnieuw met Huawei te kunnen samenwerken. Google heeft een verzoek ingediend voor een regeling waardoor de populairste apps en diensten zouden kunnen terugkeren naar nieuwe apparaten die door het Chinese bedrijf worden geleverd.

Op dit moment mogen Amerikaanse bedrijven niet met Huawei handelen. Google heeft een beroep gedaan op de regering van Donald Trump om een uitzondering te maken op die regel. Blijkbaar is het gemis van de techreus zo groot dat een dergelijk verzoek nodig werd geacht.

De vice president voor Android en Google Play, Sameer Samat, stelt inderdaad dat Google een licentie heeft aangevraagd om met Huawei te kunnen blijven werken. Dat werd vandaag gemeld door de Duitse nieuwsdienst Finanzen. Tot nu toe kunnen veelgebruikte apps als Maps of GMail niet op de nieuwe modellen van Huawei gebruikt worden.

Google heeft volgens ITProUK eerder al gewaarschuwd dat het verbod van Huawei een risico vormt voor de nationale veiligheid van de VS. Het bedrijf zou namelijk door het handelsverbod gedwongen kunnen worden een minder veilige, ‘hybride’ versie van Android te producere.

Als gevolg van het verbod is een groot aantal Google apps, waaronder de hele G Suite, niet compatibel met de Huawei-smartphones die sinds het handelsverbod met Huawei zijn uitgebracht. Volgens Finanzen heeft Google vorige week gebruikers van Huawei-apparaten nog gewaarschuwd dat versies van apps uit andere bronnen dan Google zelf niet betrouwbaar zijn, dus er zijn blijkbaar ook genoeg bootleg-versies in omloop.