2min

Microsoft heeft MSIX App Attach, een belangrijk onderdeel voor zijn op Azure gebaseerde Windows Virtual Desktop (WVD)-oplossing, nu eindelijk algemeen beschikbaar gemaakt. Hierdoor moeten de prestaties en de beheerbaarheid van WDV nog beter worden.

Met het op Microsoft Azure gebaseerde Windows Virtual Desktop (WVD) biedt de techgigant sinds eind 2019, zoals we toen al opschreven, klanten de mogelijkheid om hun op Windows gebaseerde desktops, Office-applicaties en applicaties van andere leveranciers te virtualiseren. Deze omgevingen draaien dan op afstand in op Azure gebaseerde virtuele machines.

Microsoft WVD maakt het bijvoorbeeld mogelijk om medewerkers Windows-desktopomgevingen, zoals Windows 10, en de bijbehorende (Office-)applicaties op kantoor, maar ook op afstand, te gebruiken, zonder dat daarvoor alle benodigde software hoeft te worden geïnstalleerd. Alleen de installatie van een client voldoet.

Eigenschappen MSIX App Attach

Een belangrijk aangekondigd onderdeel voor WVD was MSIX App Attach. Deze tool maakt het mogelijk om voor WDV geen verschillende master images voor diverse applicaties te moeten onderhouden. Ook verwijdert de functionaliteit de mogelijkheid om alle gevirtualiseerde applicaties in een enkele image te verpakken.

MSIX App Attach maakt het concreet mogelijk verpakte applicaties buiten een virtuele machine op te slaan. Hierdoor kan iedere applicatie zichzelf aan de virtuele machine toevoegen wanneer eindgebruikers daarom vragen. Dit is een stap verder dan de traditionele ‘app layering’ of ‘app streaming’.

De nu toegevoegde functionaliteit aan WVD is een belangrijk onderdeel in de strategie van Microsoft om gebruikersgegevens, applicaties en het onderliggende besturingssysteem van elkaar te scheiden. Dit moet onder meer betere prestaties en efficiency brengen.

Lang ontwikkelproces

MSIX App Attach voor WVD heeft een lang ontwikkelproces ondergaan. De functionaliteit werd voor het eerst op Build 2018 aangekondigd. De functionaliteit zou eerst aan Windows 10 worden toegevoegd als onderdeel van de Windows 10 20H1/2004-release. Vorig jaar kwam MSIX App Attach beschikbaar als public preview voor eindgebruikers van Windows 10 Enterprise die versie 2004, draaien. Nu is de dienst eindelijk algemeen beschikbaar gemaakt.

Tip: Welke misvattingen over Windows Virtual Desktop (WVD) zijn er?