2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google kan binnenkort een aanklacht verwachten van Frans van Hintum uit Helmond. Deze adverteert namelijk voor zogenaamde "Slimme Sigaretten." De Slimme Sigaret wordt als vervanger gezien van een echte sigaret.

Deze sigaret bevat namelijk geen tabak of nicotine waardoor deze niet slecht voor de gezondheid is. Van Hinthum: "De elektronische sigaret is niet schadelijk voor de gezondheid. Longartsen verwijzen hun patiënten regelmatig naar ons."
Van Hintum over de Slimme Sigaret: "De slimme sigaret heeft niets met een gewone sigaret te maken en is niet ongezond. Toch matigt Google zich de mening aan dat mijn advertenties geweerd dienen te worden. Dat vind ik een vorm van machtsmisbruik."

Google heeft echter besloten zijn advertenties voor deze sigaretten te blokkeren. Reden hiervoor is het beleid wat Google voert met betrekking tot de advertenties. Google weert namelijk advertenties over tabakswaar omdat die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Van Hintum is het hier totaal niet mee eens aangezien de aangeboden sigaretten geen tabak bevatten en ook niet schadelijk zijn voor de gezondheid. "De slimme sigaret bevat desgewenst een ampul met nicotine, maar kan ook zonder nicotine geleverd worden. De rook is pure waterdamp. Behalve nicotine, krijgt een gebruiker geen andere chemische stoffen binnen, laat staan schadelijke stoffen. De weigering van Google slaat dus nergens op".

Doordat de advertenties geweerd worden door Google loopt van Hintum veel geld mis. Zelf zegt hij hierover: "Mijn zaak toont wel aan hoe groot de macht van de zoekmachine is. Omdat Google zo’n dominante marktpositie inneemt, zijn onze verkopen daar erg van afhankelijk. Hun keuze om ons buiten te sluiten zonder dat ze hierover met ons overleggen, vind ik een vorm van machtsmisbruik. Je zou het ook willekeurig gebruik van marktmacht kunnen noemen."

Google heeft inmiddels al een reactie gegeven: "Onze voorwaarden geven duidelijk aan dat advertenties die tabak of tabak-gerelateerde producten promoten niet zijn toegestaan. Wij beseffen dat er producten in de markt zijn zoals kauwgom of patches die mensen helpen bij het stoppen met roken. Voor deze producten mag er reclame gemaakt worden op Google. Desalniettemin, producten die het inname van tabak verminderen of die het roken gezonder maken vallen niet in deze categorie en zijn niet toegestaan."