‘EU gaat Google aanklagen voor machtsmisbruik op advertentiemarkt’

De blog Politico zegt het zeker te weten en uit maar liefst drie betrouwbare bronnen te hebben vernomen. Google (Alphabet) ontvangt binnenkort aanklacht nummer drie op de deurmat van de EU. Opnieuw klaagt de EU de techgigant aan wegens machtsmisbruik, deze keer op de advertentiemarkt.

In de jaarrekening van Google wordt het kopje juridische kosten de komende jaren een flink stuk hoger. Na een aanklacht van de EU wegens machtsmisbruik met Android en de prijsvergelijker gaat er op korte termijn een derde aanklacht volgen voor machtsmisbruik op de advertentiemarkt.

Politico stelt dat de EU aan verschillende bedrijven heeft gevraagd om vertrouwelijke informatie uit documenten te schrappen en aan te leveren bij de EU. Deze documenten dienen als bewijsmateriaal tegen Google en om deze documenten wordt eigenlijk alleen gevraagd als de EU besluit een formele aanklacht te formuleren, anders heeft het censureren van de documenten geen nut.

Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging laat er geen gras over groeien. Ze willen Google aanklagen voor machtsmisbruik met Adsesne en Adwords. Google zou voorwaarden hanteren waar de concurrentie hinder van ondervindt. In 2010 werd hier ook al onderzoek naar gedaan, maar toen volgde er geen aanklacht. Wat er exact mis is met Google’s voorwaarden rond Adsense en Adwords is ons niet helemaal duidelijk, volgens Politico gaat het erom dat gebruikers hun campagnes niet mogen exporteren naar andere platformen en dat uitgevers verplicht zijn de zoekmachine gebaseerde advertenties uit te serveren. Door deze voorwaarden zou de concurrentie zijn verdwenen.

Wat ons betreft zijn die twee punten niet echt sterk en kan Google zich daar goed tegen verweren. De kritiek op het feit dat Google op alle fronten van de adverentiemarkt actief is zorgt wel voor een monopolie. Zo heeft Google een advertentienetwerk, advertentieservers en een grote exchange, terwijl het tegelijk ook websites uitgeeft. Het is misschien wat veel, maar of de concurrentie daar echt last van heeft, dat valt te betwijfelen.

Facebook doet wat dat betreft hetzelfde en begint nu ook stappen te zetten om advertenties te tonen op externe websites.

De eerste twee aanklachten tegen Google waren wat ons betreft een stuk sterker. Al hebben we ook daar nog wel wat twijfels bij. Google verplicht fabrikanten inderdaad om alle Google-apps voor te installeren op hun smartphones en alleen de Play Store is niet toegestaan. Fabrikanten kunnen ook kiezen voor geen Google-apps maar dan krijgen ze ook geen Play Store. De applicatiewinkel is echter een noodzakelijk onderdeel geworden van Android, dus daar valt iets voor te zeggen.

De Google prijsvergelijker is jarenlang, en nog steeds, voorgetrokken in de zoekresultaten ten koste van andere prijsvergelijkers. Dat is een vorm van machtsmisbruik als je meer dan 90 procent marktaandeel hebt op de zoekmachinemarkt in Europa.

Vooralsnog heeft Google nog geen enkele zaak weten te schikken met de EU, het heeft dat wel geprobeerd, maar volgens de EU wil Google te weinig water bij de wijn doen. Mocht Google worden veroordeeld dan kan ze dat maximaal 10 procent van een jaaromzet kosten. In 2015 kwam Google uit op 74,5 miljard dollar aan omzet, de maximale boete is dus 7,45 miljard dollar per aanklacht. In het ergste geval moet Google dus ruim 20 miljard dollar betalen aan de EU.

De kans is enorm klein dat het zover komt, Google krijgt namelijk de kans om op de aanklacht te reageren, dan gaat de EU nog met Google in gesprek om te kijken of er geschikt kan worden. Als dat niet lukt volgt er een boete en die zal Google vervolgens aanvechten bij het Europese Hof. Dan volgen er weer enkele jaren procedures en dan zal pas blijken of Google moet betalen en eventueel hoeveel. Voor het imago van de zoekgigant zijn drie aanklachten natuurlijk niet zo goed, ook al het juridische werk dat er bij komt kijken is een grote last.

Bron:Politico