2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De verbeteringen die Apple gaat doorvoeren voor zijn iPadOS 15, iOS 15 en MacOS Monterey-besturingssystemen hebben vooral functionaliteit voor zakelijke eindgebruikers. De updates moeten het beheer van zakelijke Apple-devices makkelijker maken.

Zoals al tijdens de in juni van dit jaar gehouden jaarlijkse Apple WWDC-ontwikkelaarsconferentie werd aangekondigd, krijgen straks iOS, iPadOS en MacOS weer een belangrijke nieuwe versie. Deze versies die door het leven gaan als respectievelijk 15 (voor iOS en iPadOS) en Monterey (voor MacOS) krijgen vooral betere functionaliteit waarmee zakelijke beheerders de diverse Apple-devices binnen hun bedrijfsomgevingen beter kunnen beheren.

MDM-beheer

Vooral voor het beheer van BYOD-devices komt nu meer functionaliteit beschikbaar, zoals voor Mobile device management (MDM) en Declarative Management. Voor MDM is het nu bijvoorbeeld makkelijker geworden dat derde partijen voor Apple-devicebeheer, zoals Jamf, hierop hun diensten kunnen baseren. Verder is MDM nu ook uitgebreid naar op MacOs gebaseerde devices

De updates voor Declarative Management verbeteren de bestaande protocollen voor devicebeheer en bieden meer dynamiek op het gebied van instellingen en rapportage. Ook worden de settings binnen iOS en iPadOS aangepast, zodat deze nu een beheerd pasteboard vereisen. Dit voorkomt dat eindgebruikers geen content kunnen kopiëren en plakken van onbeheerde applicaties naar beheerde applicaties.

Uitbreidingen beheer MacOS

Daarnaast maken de updates van de beheermogelijkheden het vooral voor MacOS eenvoudiger om bestaande en nieuwe eindgebruikers te off- en onboarden. Zo wordt het makkelijker de harde schrijven en andere content te wissen. Deze wisprocessen worden nu net zo snel uitgevoerd binnen macOS als het nu al kan met iOS en iPadOS. Daarnaast is het voor bedrijven ook mogelijk het hele offboardingproces centraal uit te voeren.

Overige updates

Andere updates zijn nog onder meer dat bedrijven nu via MacOS in staat zijn te standaardiseren op een enkel uitrolmodel, waarbij het niet uitmaakt waar de betreffende devices zijn aangeschaft. Ook kunnen Macs en MacBooks nu worden toegewezen aan Apple Business Manager en Apple School Manager.

iPads kunnen nu ook makkelijker bijvoorbeeld de retail- en hospitality-sectoren worden gebruikt. Hiervoor kan iPadOS nu worden aangepast. Medewerkers kunnen nu makkelijker devices met elkaar delen, waarbij gebruik wordt gemaakt van tijdelijke sessies.

BYOD

Voor alle Apple-besturingssystemen geldt straks dat beheerde ID’s en datascheiding voor BYOD-devices kan worden toegepast. Medewerkers kunnen hun persoonlijke data zo scheiden van de gegevens die de werkgever op een device laadt. Daarnaast kunnen medewerkers via hun persoonlijke Apple-devices straks inloggen met zakelijke accounts.

Alle features worden pas volledig beschikbaar wanneer iOS15, iPadOS 15 en MacOS Monterey definitief worden uitgerold in de loop van dit jaar.