2min

Tags in dit artikel

, ,

De virtuele online leeromgeving Eminus, een softwareapplicatie die het voor lichamelijk gehandicapten mogelijk maakt om onderwijs op afstand te volgen, is anderhalf jaar na de introductie een succes gebleken.

De studenten die van Eminus gebruik maken zijn zeer enthousiast en gemotiveerd, waardoor zij gemiddeld beter scoren dan studenten die een regulier onderwijstraject volgen. Eminus heeft hiervoor de EwerkAspectPrijs 2007 gewonnen. Eminus is ontwikkeld door Winvision en is anderhalf jaar geleden als eerste in gebruik genomen door het REA College in Wijk aan Zee.

De jury was van mening dat Eminus de EwerkAspectPrijs 2007 prijs heeft verdiend vanwege de twee kanten van het project, zowel e-learning als e-working en de toezegging van een aantal grote bedrijven om REA-leerlingen in dienst te nemen na hun afstuderen. Het is nu eenmaal moeilijk voor mensen met een handicap om te studeren en om werk te vinden. Daarnaast kunnen veel kosten worden bespaard voor het vervoer van gehandicapten. De prijs is toegekend door het Nederlands EwerkForum dat het e-werken in Nederland wil bevorderen en goede oplossingen wil tonen voor een aantal maatschappelijke en organisatorische problemen, waaronder de fileproblematiek.

"Uit de praktijk van Eminus blijkt nu dat het afstandsleren zeer succesvol is", zegt Sjoerd Nijhuis, projectleider Eminus van het REA College. "Voor onze cursus netwerkbeheer bijvoorbeeld, scoren de Eminus leerlingen gemiddeld 90 procent en dat is beter dan de leerlingen in het reguliere traject. Het gaat dan ook om een groep die erg gemotiveerd is, zeker omdat ze eerder weinig opleidingskansen hadden. En die motivatie wordt nog versterkt door alle communicatiemogelijkheden binnen onze virtuele leeromgeving, waardoor leren op afstand ook echt een reëel alternatief is voor het ‘gewone’ leren."

Eminus is gebouwd op basis van de nieuwste Microsoft-technologie, technologie die voor een deel ook nog in het researchstadium verkeerde. Verder maakt ook het Digitaal Portfolio van Winvision deel uit van Eminus. Marcel Lucker, marketing manager van Winvision: "Eminus is door de innovatieve opzet door Microsoft uitgeroepen tot Technical Adoptive Program (TAP) zodat we software konden gebruiken die nog niet op de markt was. Het was een intensief project, waarin we erg veel ervaring hebben opgedaan. Ondanks het innovatieve technische gehalte is het veel meer geworden dan een technische oplossing alleen. Het is een echte onderwijsoplossing geworden die zich nu ook echt in de praktijk heeft bewezen."

Volgens Sjoerd Nijhuis is er met name in het buitenland belangstelling voor Eminus. "In Nederland wordt een elektronische leeromgeving toch wel als ‘bekend’ beschouwd. Maar dat is niet terecht en we hebben de ervaring dat iedereen die ziet wat er met Eminus mogelijk is, enthousiast wordt."