Over vier jaar verwacht 25 procent van de cursisten van IT-opleidingen de voorkeur te hebben voor een andere leervorm dan klassikale cursussen. Ruim 20 procent van de cursisten denkt hun IT-kennis vooral op te doen door middel van leren op afstand in een virtuele leeromgeving begeleid door een docent of door middel van e-learning.

Momenteel zijn klassikale cursussen bij ruim 75 procent van de cursisten in IT-opleidingen nog de meest populaire leervorm. Deze conclusies komen voort uit een evaluatieonderzoek uitgevoerd door Compu’Train, aanbieder van ICT-cursussen, opleidingen en aanverwante diensten, onder ruim 2.900 cursisten. Het onderzoek concentreerde zich op de huidige en toekomstige leerbehoefte van cursisten.

Hans Goemans, commercieel directeur van Compu’Train, licht de resultaten toe: “Deze bevindingen komen overeen met onze ervaringen. Cursisten krijgen nu talrijke mogelijkheden aangeboden op het gebied van leervormen, waardoor de wensen en behoeften ook kunnen veranderen. Wij zien al enige tijd dat e-learning en leren op afstand in opkomst is.

Een belangrijk voordeel van een virtuele leeromgeving is de flexibiliteit. De cursisten hebben 24/7 toegang tot de leeromgeving en hoeven niet naar een cursuslocatie te reizen. Tegelijkertijd profiteren ze toch van de groepsdiscussie en ervaringen van anderen. E-learning sluit juist weer goed aan op het individu, omdat cursisten in eigen tempo kunnen leren. Het leermateriaal kan gemakkelijk in ‘brokjes’ worden verdeeld, waardoor de cursist de stof beter naar eigen behoefte kan opnemen.”