min

Tags in dit artikel

, , ,

VMware Fusion, de Mac OS X-variant van VMware’s virtualisatieprogramma, onthult in de eerste bèta van versie 2 enkele interessante nieuwe functies.

Onlangs stelde VMware Fusion 2.0 bèta 1 aan het publiek beschikbaar.
De software, die ervoor zorgt dat Windows gelijktijdig met Mac OS X gedraaid kan worden, biedt in de eerste bèta onder andere ondersteuning voor de aansturing van meerdere monitors. Fusion 2.0 kan tot wel tien verschillende beeldschermen tegelijk aansturen.

Daarnaast is er ondersteuning toegevoegd om Parallels – concurrentiesoftware van VMware die ook de Windows-omgeving kan virtualiseren – virtual machines te kunnen importeren. Ook kan desgewenst van een bestaande Boot Camp-partitie een virtual machine gemaakt worden.
Boot Camp is Apple’s oplossing voor het draaien van Windows op een Mac, nadeel is echter dat het niet tegelijkertijd met Mac OS X gedraaid kan worden. De gebruiker moet het systeem herstarten.

Ook nieuw is ondersteuning voor DirectX 9.0 en vooral interessant voor gamers. Vóór versie 2 bood Fusion wel DirectX 9.0-ondersteuning, maar zonder ondersteuning voor shaders.
In Fusion 2.0 wordt experimentele ondersteuning gevoegd voor DirectX 9.0 met ondersteuning voor shader versie 2. VMware doet naar eigen zeggen haar best om de software met zoveel mogelijk games compatibel te maken.

Tot slot werden er nog enkele kleine extra’s toegevoegd. Zo is er ondersteuning voor virtueel printen, wat zoveel inhoudt als het printen naar een Windows-machine zonder daarvoor aparte stuurprogramma’s te hoeven installeren. Ook zijn de instellingen van Fusion aangepast om nog beter met die van Mac OS X zelf overeen te komen. Dit zou het eenvoudiger moeten maken om instellingen te wijzigen.

Mac-gebruikers kunnen beta 1 van VMware Fusion 2.0 gratis downloaden. Reeds bestaande gebruikers hebben geen beta-key nodig, maar kunnen hun eigen key gebruiken om de software te installeren. In de release notes staat precies wat er gewijzigd is aan de software. In enkele filmpjes op de website worden de nieuwe functies uitgebreider toegelicht.