2min

Tags in dit artikel

, , ,

Sony, Microsoft en Nintendo doen niet genoeg om potentieel gevaarlijke chemicaliën en metalen uit hun consoles te halen. Dit is in ieder geval de mening van actiegroep Greenpeace in een onlangs uitgebracht rapport.

Ondanks dat alle drie de bedrijven voldoen aan de Europese wetgeving, hun producten nog steeds schadelijke materialen bevatten die vervangen moeten worden door ‘groenere’ exemplaren. Greenpeace voegde er nog aan toe dat Nintendo helemaal geen milieubeleid heeft.

"We zijn geschokt vanwege het feit dat Nintendo hier geen beleid voor heeft", aldus Zeina Al-Hajj, coordinator bij Greenpeace. Volgens het rapport dat Greenpeace heeft uitgebracht bevatten zowel de Xbox 360 als de PlayStation 3 grote hoeveelheden chemicalien waaronder "phthalates". Deze stoffen worden gebruikt om materialen, zoals draden en kabelbeschermers, zachter te maken.

Deze stoffen zijn binnen Europa verboden in speelgoed, maar door Europese regelgeving worden spelconsoles niet als speelgoed geclassificeerd. Ook een stof genaamd "beryllium" is gevonden in beide consoles. Deze is niet verboden maar wordt ervan verdacht longkanker te veroorzaken.

Volgens Greenpeace is het niet voldoende dat de bedrijven voldoen aan Europese regelgeving. Greenpeace wil dat de bedrijven meer verantwoording nemen in een van de grootste industrieën ter wereld.

Sony reageerde door te zeggen dat het bedrijf een samenwerking is aangegaan met andere bedrijven zoals Hewlett-Packard, Braun en Electrolux om samen het Europese Reclycling Platform op te richten.

Microsoft is van plan om het gebruik van PVC geleidelijk uit te faseren. Hiermee hoopt het bedrijf uit Redmond in 2010 klaar te zijn. Ook Nintendo is dit van plan, maar heeft nog geen specifieke datum waarop ze dit denken te realiseren.