2min

Tags in dit artikel

, ,

Voor mensen die graag de GNOME-desktopomgeving draaien maar toch wat KDE- of Qt-applicaties willen gebruiken is er nu een oplossing uit de hand van Trolltech-developer Jens Bache-Wiig om de twee visueel te mixen in de vorm van QGTKStyle.

Voor liefhebbers van de KDE-desktopomgeving was het al langer mogelijk om GTK+-applicaties er hetzelfde uit te laten zien als de KDE- en Qt-applicaties die je gewend was in de vorm van gtk-engine-qt, waarmee GTK+-applicaties het uiterlijk van Qt-applicaties overnemen. QGTKStyle keert deze truc om en imiteert het uiterlijk van GTK+-applicaties in Qt4, hierdoor kun je KDE4- en Qt4-applicaties mengen met de gebruikelijke GNOME- en GTK+-applicaties zonder een duidelijk visueel verschil te zien.

Qt gebruikt al sinds jaar en dag styles die het eigen uiterlijk van het besturingssysteem nabootsen, onder Linux tekende Qt traditioneel echter zijn eigen uiterlijk. Met de komst van QGTKStyle reageert Qt4 onder Linux met een GTK+-interface zoals de GNOME-desktopomgeving hetzelfde als onder andere platformen: het eigen uiterlijk van GTK+ wordt nagebootst.

De huidige oplossing om Qt-applicaties een GNOME-uiterlijk te geven is middels QCleanlooks dat GNOME’s standaard Clearlooks-engine nabootst. Met QGTKStyle gaat Jens Bache-Wiig echter nog verder door gebruik de maken van de eigen theming-API van GTK+, dit maakt simpele Qt4-applicaties bijna niet te onderscheiden van GTK+-applicaties.

QGTKStyle is te downloaden van Trolltechs SVN-server. Let wel op dat je Qt4.4 nodig hebt om het werkend te krijgen. Na compilatie in installatie kun je de style kiezen in KDE4’s systemsettings-tool en voor Qt4-applicaties met de qtconfig-tool.