2min

Tags in dit artikel

,

Het ontstaan.

Het ontstaan


KDE is in 1996 door een toenmalige Duitse student ontworpen, omdat de Linux-interface in die tijd verreweg niet te vergelijken was met die van Windows of Mac OS. De bedoeling van het project? Ervoor zorgen dat Linux makkelijk in gebruik was en dat de programma’s meer op elkaar gingen lijken qua uiterlijk en functionaliteit.

Toen duidelijk werd dat het project potentie had, werden ontwikkelaars snel aangetrokken door de mogelijkheden. Mensen die wilden bijdragen aan het project liepen echter tegen problemen met de licentie aan, omdat bedenker Matthias Ettrich had gekozen om gebruik te maken van de Qt grafische-toolkit van Trolltech, nu Qt Software, bij het ontwikkelen van KDE. Als reactie hierop begon het GNU-project met de ontwikkeling van GNOME, dat gebruik maakt van de GNU General Public License (GPL).

Door het verschil in licenties begon er al snel een rivaliteit tussen de verschillende gebruikers, die aangewakkerd werd door het feit dat KDE makkelijker in gebruik was en meer programma’s bevatte. In 1998 bracht Trolltech Qt onder de QPL licentie uit, dit tot grote ergernis van de Free Software Foundation. Hierdoor duurde de rivaliteit voort, tot in 2000 Qt gereleased werd onder zowel de QPL- als de GPL-licentie.

Vanaf dat moment is de samenwerking sterk verbeterd, waardoor het tegenwoordig vaak mogelijk is om KDE-programma’s in een GNOME-interface te draaien en omgedraaid.

Basis desktopmogelijkheden


Hoewel ze beide verschillende toolkits gebruiken, is het niet moeilijk om de overeenkomsten op te merken. Zo beschikken ze beide over virtuele desktops (workspaces genoemd door GNOME). Deze maken het mogelijk om op een simpele manier meer werkruimte te hebben. Hierdoor heb je dus met beide interfaces geen extra scherm nodig, hooguit een extra geheugenreepje.



Een andere overeenkomst is dat ze beide veelvuldig gebruik maken van panelen en applets. Deze panelen kunnen in zowel KDE als GNOME aan alle kanten van het scherm geplaatst worden. Ook wordt in beide interfaces de mogelijkheid om alleen de titelbalk van vensters weer te geven ondersteund en bieden ze een grote keuze aan toetsenbordsneltoetsen. Als je een GNOME- of KDE-desktop opstart krijg je standaard opstarttips te zien, waardoor een nieuwe gebruiker snel en makkelijk nieuwe dingen kan leren. KDE voegt hier de mogelijkheid aan toe om menu-onderdelen makkelijk te organiseren en clipboard, dat overigens ook in GNOME te gebruiken is.