2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De desktopomgeving LXDE voor Linux gaat niet over van GTK+ 2 naar GTK+ 3. In plaats daarvan kiest het voor Qt.

Dit heeft de oprichter en maker van LXDE bekendgemaakt, Hong Jen Yee, ook wel bekend als "PCMan".

De desktopomgeving van Linux zit nu nog op GTK+ 2, het oude framework van GNOME waar ook GNOME 2 op draaide. Het werd tijd voor LXDE om over te stappen op een nieuw framework, maar de ontwikkelaars zien de volgende versie van GTK+ niet zitten.

"Omdat GTK+ 3 niet backwards compatible is, wordt het veel meer een geheugenvreter en wordt het langzamer, ik zie nu niet veel voordeel van GTK+", zo schreef PCMan toentertijd.

De overstap naar Qt begon als een experiment. In februari werd de bestandsbeheerder van LXDE herschreven in het framework. In juli was echter de port van de gehele desktopomgeving al klaar.

In een blogpost deze week kondigde PCMan de eerste versie van LXDE-Qt aan. Gedurende de komende periode zullen functies van die versie ook nog verschijnen in de GTK+ versie, maar op den duur zal de GTK+-versie gaan verdwijnen.

"Als we verder kijken naar de toekomst, zal de GTK+-versie van LXDE verdwijnen en zal alle tijd in de Qt-port worden gestoken", zo vertelt PCMan.

Om de Qt-port een extra impuls te geven zal LXDE samengevoegd worden met het Razor-qt-project. Razor-qt was een andere lichtgewicht desktopomgeving gebaseerd op Qt, maar dat project had last van te weinig mankracht en dus is het project opgegaan in LXDE.

Concurrent van LXDE op het gebied van lichtgewicht desktops is Xfce. Dat project zal wel gaan overstappen op GTK+ 3. Overigens draait de desktopomgeving van Ubuntu, Unity, nog op GTK+, maar zal deze ook herschreven worden in Qt. Dit omdat Qt beter geschikt is voor mobiele apparaten, volgens Canonical. Populaire desktopomgeving KDE is eveneens gebaseerd op Qt.