min

Tags in dit artikel

, ,

De Duitse stad München heeft een plugin voor OpenOffice.org vrijgegeven als opensourcesoftware. Het gaat om WollMux, een stukje software om tekstverwerking met sjablonen en formulieren makkelijker te maken.

WollMux is geschreven als onderdeel van het LiMux-project, een project om de volledige gemeente München op Linux en opensourcesoftware te laten draaien. De OpenOffice.org-plugin kan sjablonen en formulieren gepersonaliseerd weergeven en afdrukken zonder dat hier veel administratiewerk voor nodig is. Ook vanuit het oogpunt van het systeembeheer is het aantrekkelijk: WollMux biedt comfortabele mogelijkheden voor systeemonderhoud en de beschikbaarstelling van de benodigde sjablonen.

De vrijgave van WollMux als opensourcesoftware biedt enkele voordelen volgens Christine Strobl, Münchens burgemeester en opdrachtgeefster van LiMux. "De publicatie geeft andere geïnteresseerden de kans onmiddellijk van ons werk te profiteren. Tegelijkertijd krijgen wij de kans van verdere ontwikkelingen van anderen te gaan profiteren, dat wil zeggen de software foutloos en comfortabeler op te stellen en functioneel uit te breiden. Dat zijn de baten van vrije software", aldus Strobl.

WollMux wordt vrijgegeven onder de "European Union Public Licence" (EUPL), een opensource-licentie van de EU gelijk aan de GPLv2 maar toegespitst op het Europees recht. De software is te verkrijgen op de "Open Source Observatory and Repository" (OSOR), een platform van de EU waarop kennis en broncode van opensource-projecten gedeeld kan worden tussen verschillende EU-landen. Het OSOR-platform bevindt zich nog in een bètastadium maar de WollMux-pagina kan zonder problemen opgeroepen worden.

Strobl begroet de publicatie: "Wij versterken het gebruik van vrije software. Het vrij verspreiden van onze resultaten en oplossingen is een consequente stap naar meer openheid en onafhankelijkheid van enkele leveranciers. Ons doel is in de toekomst verdere software met vrije licentie te publiceren"