Webdam, het onderzoeksbureau van GemeenteWeb, heeft vandaag de resultaten van een onderzoek gepresenteerd. De conclusie is dat er nog steeds gemeentes zijn die niet reageren op e-mails van inwoners.

Een op de zes gemeentes reageert niet, ongeveer 56 procent reageert dezelfde dag nog en ongeveer zeventien procent kwam een dag later met antwoord. WebDam heeft dit getest door aan alle gemeentes een e-mail te sturen met een relatief simpele vraag erin. Het percentage gemeentes dat niet genoemd is, heeft de e-mail beantwoord in twee tot acht dagen.

Bij ongeveer vier gemeentes werd de e-mail niet bezorgd omdat het e-mailadres niet bestond. Verder lijkt het erop dat ambtenaren steeds ijveriger worden, zo kreeg WebDam van verschillende gemeentes meer dan een antwoord. Het laatste dat opviel is het web-formulier dat nu een e-mail sturen overneemt. Men kan geen algemeen e-mailadres meer vinden op de website.

Het onderzoek is door WebDam nu voor de zevende keer gehouden. De e-mail betrof een vraag over leerlingenvervoer in het basisonderwijs, de ondergetekende is Henk Buursma. Sommige gemeentes deden net dat beetje extra aan service. Ze vroegen Henk Buursma contact op te nemen met de gemeente, wanneer dit niet gebeurde stuurde ze een ‘reminder’ met de vermelding dat de registratie van het streekvervoer bijna afgerond was en ze hem nog graag even mee wilde nemen. Over het algemeen zijn de resultaten alleen maar positiever te noemen.