De in toenemende mate geavanceerder wordende IT-omgeving heeft als gevolg dat veel cyberveiligheidsmaatregelen niet meer toereikend zijn.

Zo meent Joel Bagnal, executive vice president van de Amerikaanse overheid in Detica, en voormalig plaatsvervangend adjunct van de Amerikaanse organisatie Homeland Security.

Bagnal zei dat tijdens zijn speech op de Information Assurance ’08-conferentie in Londen. Ook zei hij dat organisaties nieuwe manieren moeten vinden om de huidige en opkomende risico’s en bedreigingen het hoofd te bieden.

"De groei van de cyberspace en de explosie van data gemaakt door het internet en wereldwijde telecomnetwerken hebben een uiterst complexe omgeving gecreëerd," vertelde hij.

"Dit geeft een aanzienlijke beveiligingsuitdaging voor overheden omdat alle soorten criminelen, terroristen en kruimeldieven, een bedreiging kunnen vormen voor individuen en de nationale veiligheid op manieren die vroeger simpelweg niet mogelijk waren," gaat hij verder.

Hij denkt verder dat de cyberspace criminelen de ruimte geeft om illegale activiteiten uit te voeren op een grote en dynamische schaal. "Onze cyberveiligheid is, in veel manieren, niet langer effectief in de omgevingen vandaag de dag, waardoor we mogelijk kwetsbaar zijn voor geavanceerde aanvallen," waarschuwde Bagnal.

Alleen door het combineren van resources van alle facetten van de samenleving, waaronder de overheid, scholen, privéorganisaties en lokale overheden, kan de bedreiging van hackers en mogelijke cyberoorlogen effectief gestopt worden.

De Information Assurance ’08-conferentie is bedoeld om iedereen van de overheid die een kritieke rol speelt in informatiebeveiliging samen te brengen en te laten discussiëren over hoe informatie gebruikt wordt en hoe het beveiligd zou moeten worden.