1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het Gentoo-project heeft de 2008.0-uitgave van de gelijknamige source Linux-distributie vrijgegeven. Aangezien Gentoo na installatie zo goed als versieloos is, heeft de nieuwe uitgave alleen veel nut voor nieuwe installaties. De installatie-cd’s en de Live-cd’s zijn vanaf de Gentoo-site beschikbaar, uit tijdsoverweging heeft het project de LiveDVD’s echter uitgesteld.

Deze release heeft vooral vele veranderingen aan de LiveCD gebracht. Het installatie-programma heeft een flinke update gekregen en biedt nu de mogelijkheid om Gentoo te installeren zonder een netwerkverbinding, hierbij haalt het installatie-programma de pakketten van de Live-cd of Live-dvd af.

Gezien de beperkte ruimte op een cd heeft het project ervoor gekozen om in deze uitgave geen gebruik meer te maken van de GNOME-desktopomgeving op de LiveCD, hiervoor in de plaats komt het veel lichtere XFCE. Een binaire-installatie vanaf de LiveCD brengt dan ook XFCE met zich mee als desktopomgeving, maar je kunt GNOME of KDE altijd nog installeren vanaf de broncode. De LiveDVD’s blijven gebruik maken van GNOME.

Overige veranderingen in 2008.0 zijn te vinden in een complete herstructurering van de profielen en een verbeterde hardwareondersteuning middels kernel 2.6.24. Ook de standaard softwarepakketten zijn geüpdatet naar de nieuwste versie die beschikbaar was.