1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit onderzoek van De Telegraaf is gebleken dat er niet of nauwelijks door de douane wordt gecontroleerd op aankopen uit Amerika via het internet. In 90 procent van de gevallen bleek er geen controle plaats te vinden, dus hoefden er ook geen eventuele invoerrechten of btw betaald te worden.

Verslaggevers van de krant kochten 30 verschillende producten allemaal met een waarde boven het drempelbedrag waarover invoerrechten en btw betaald moeten worden. Onder de producten zaten fotoapparatuur, elektronica, zonnebrillen en kleding.

Het gemiddelde aankoopbedrag was, inclusief verzendkosten, ongeveer 250 dollar. In slechts drie gevallen volgde er een naheffing in de vorm van invoerrechten en btw. Internetbedrijven bevestigen dat er slechts op tien procent van de pakketten controle plaatsvindt en het dus vaak een kwestie van geluk is.

Peter van der Harg, is directeur van een bedrijf waar tegen een provisie van vijftien procent, producten uit Amerika besteld kunnen worden: "Onze ervaring is dat in 10% van de gevallen de pakketjes van onze klanten door de douane worden ‘onderschept’. Producten met een waarde boven circa 700 dollar worden altijd gecontroleerd, dus het is verstandig niet alle aankopen in één grote doos te laten verpakken."