Firestar-patent ongeldig verklaard door prior-art

Sun Microsystems heeft het omstreden Firestar-patent ongeldig laten verklaren door het leveren van bewijs van prior-art. Het Firestar-patent werd eerder gebruikt om Red Hat, een bekende distributeur van Linux, aan te klagen.

Firestar-patent ongeldig verklaard door prior-artDe bedrijven Firestar Software en DataTern hadden eerder Red Hat aangeklaagd op grond van het schenden van het patent waarin een manier wordt beschreven om object georiënteerde software te linken met een relationele database. Volgens Firestar zou een deel van de JBoss applicatie-server van Red Hat de technologie beschreven in het patent gebruiken.

Sun Microsysstems ziet Red Hat als een concurrent maar ook als een broeder in opensourcesoftware en besloot daarom ter behoefte van Red Hat en de opensource-gemeenschap om te zoeken naar prior-art om het patent ongeldig te laten verklaren. Deze zoektocht is gelukt en het bedrijf heeft onlangs een bevestiging gekregen dat het patent ongeldig is verklaard.

Dit nieuws komt iets te laat voor Red Hat omdat het bedrijf iets langer dan twee weken geleden een licentie heeft afgenomen bij Firestar. Sun Microsystems had Red Hat wel van tevoren geïnformeerd over de stappen die ze aan het ondernemen waren.

Firestar heeft een maand om te reageren op het ongeldig verklaren van het patent alvorens het besluit van het Amerikaanse patentbureau definitief wordt gemaakt. Zodra het patent definitief ongeldig is kan Firestar geen andere bedrijven meer aanklagen, waarmee Sun Microsystems zijn bedoeling om de opensource-gemeenschap te beschermen bereikt heeft.

Bron:Techzine Redactie