2min

Red Hat laat weten met een uitbreiding te komen van zijn programma Open Source Patent Promise. Dit betekent dat het bedrijf geen actie zal ondernemen als klanten gebruikmaken van de 2000 patenten van Red Hat, onder de voorwaarde dat ze alleen gebruikt worden in gecertificeerde open-source software.

In 2002 begon Red Hat met het programma om te voorkomen dat ontwikkelaars aangeklaagd worden op basis van patentschending. Een ontwikkelaar moet een patent dan wel gebruiken voor gratis open-source software. De uitbreiding zorgt ervoor dat Open Source Patent Promise meer bij 2017 past en bevat de nieuwe patenten die Red Hat momenteel bezit. Zo kan software die goedgekeurd is door de Open Source Initiative (OSI) en de Free Software Foundation (FSF) voortaan gebruikmaken van het programma.

Red Hat acht een update noodzakelijk om meer open-source met zijn patenten te dekken. De oude versie van het programma dekte 35 procent van de open-source software, terwijl er door de nieuwe regels 99 procent van de open-source beschermd is. Red Hat wil met het programma dan ook andere bedrijven met een breed scala aan patenten aanmoedigen om ook dekking te bieden en tegelijkertijd de ontwikkeling van hun open-source software te stimuleren.

Red Hat claimt dat er geen bedrijf zover gaat om een brede inzet te realiseren als zichzelf. Daarbij noemt de Linux-distributeur de dekking van zijn gehele patent-portfolio. Het bedrijf hoopt andere organisaties ertoe te verleiden om een zelfde voornemen te hebben. Niet zo heel gek, aangezien er veel partijen elkaar de laatste tijd aanklagen op basis van patenten.

Andere stappen

Het bedrijf laat de afgelopen periode meerdere keren van zich horen met updates voor zijn programma’s en software. Zo schreef Techzine begin september nog over de nieuwe Ansible-oplossingen die Red Hat introduceert. Hierdoor krijgen ontwikkelaars en IT-operations teams te maken met automatisering, zodat IT-diensten, applicaties en omgevingen sneller en makkelijker uit te rollen zijn.