1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het gister gelanceerde Adeona, ontwikkeld door de universiteiten van Californië en Washington, moet ervoor zorgen dat gestolen laptops weer bij hun rechtmatige eigenaar terugkomen zonder de privacy van de gebruiker te schaden.

Dit betekent dat alleen de eigenaar Adeona kan gebruiken om de locatie van zijn laptop op te sporen, zodat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken dat anderen kunnen zien waar de laptop wordt gebruikt.

Adeona was een Romeinse God waar een beroep op werd gedaan bij het terugkeren van een reis. Om een veilige terugkeer van een laptop te garanderen, moet de gebruiker clientsoftware installeren die, zodra de laptop gestolen wordt, versleutelde bestanden verstuurt.

Deze bestanden verraden de positie van de laptop en zijn alleen toegankelijk via een website waar de gebruiker zich op moet aanmelden. De versleutelde bestanden worden gratis op de servers van OpenDHT bewaard en aan de hand van die gegevens kan een gebruiker aangifte doen bij de politie.

De Mac OS X-versie van het programma beschikt tevens over een tool om via de ingebouwde iSight-camera foto’s van de dief te maken. De foto’s zijn alleen toegankelijk voor de eigenaar van de laptop.

Volgens de onderzoekers zijn commerciële oplossingen niet slim om te gebruiken, omdat zij ook van legitieme gebruikers kunnen zien waar een laptop zich bevindt. "Het is niet duidelijk wat ze doen, aangezien hun systemen closed source zijn," aldus Thomas Ristenpart, medewerker van Adeano.