2min

Met behulp van Google Gears moeten GMail en Google Calendar binnen een afzienbare tijd offline-mogelijkheden krijgen. Google hoopt de functies binnen zes weken te lanceren.

Google Gears is een wat minder bekende applicatie van Google en zorgt ervoor dat applicaties van Google offline beschikbaar zijn. Dit kan zowel volledig als gedeeltelijk. De software maakt gebruik van één database, zodat zoeken gemakkelijk kan gebeuren. Op dit moment kan men Google Gears al gebruiken voor Google Reader en Google Docs.

Google Calendar is geen geheim meer. Sommige gebruikers hebben de offline-mogelijkheden al gezien. Deze is namelijk in te schakelen via het configuratiescherm, momenteel nog in bèta-fase.

Met behulp van SyncML, een applicatie die vrij standaard is voor gegevensoverdracht, zal Google de nieuwe functies aan GMail toevoegen. Men moet binnenkort in GMail kunnen aangeven welke berichten er offline beschikbaar moeten zijn, anderzijds is het mogelijk om berichten te wijzigen en nieuwe e-mails aan te maken. Wanneer de gebruiker dan verbinding met het internet maakt, worden de wijzigingen doorgevoerd en de e-mailtjes verzonden. Ook de contactenlijst in GMail moet een uitbreiding krijgen en zo ook wijzigingen vanaf externe applicaties toestaan.

Google Gears is bedoeld om één limiet van het internet weg te halen, het feit dat men altijd online moet zijn. Google Gears slaat namelijk de wijzigingen op en voert ze door, zodra de computer weer met het internet verbonden is. De software van Google is niets meer dan een plugin voor de browser en werkt met Windows XP/Vista (Firefox 1.5+, IE6.0+), Windows Mobile 5+ (IE Mobile 4.01+), Mac OS X 10.4.+(Firefox 1.5+) en Linux 32-bit (Firefox 1.5+).