Google heeft gisteren via een blog laten weten dat Gmail, Google Docs en Google Calendar nu ook offline beschikbaar zijn. Je hoeft dus niet langer een internetverbinding te hebben om deze diensten te raadplegen. Er zitten echter nog wel wat addertjes onder het gras.

Het offline raadplegen van je Gmail-account is vanaf vandaag mogelijk, zo meldt Google. Om hier gebruik van te maken, moet je echter wel gebruik maken van Googles eigen browser Chrome en ook de bijbehorende Gmail-extensie installeren, die is te vinden in de Chrome Web Store. Gmail is dus niet offline beschikbaar als je gebruik maakt van Internet Explorer, Safari of Firefox.

Google geeft in de blogpost aan dat de nieuwe Gmail-extensie is gebaseerd op de bestaande mobiele apps die al langer offlinetoegang tot Gmail aanbieden. Google geeft aan dat het ook graag offlineondersteuning aan wil bieden in andere webbrowsers, maar daarvoor moeten ze eerst geavanceerde functies toevoegen aan de browser. Welke functies dit precies allemaal zijn, is onduidelijk. Waarschijnlijk gaat het deels om HTML5 en de manier waarop gegevens zijn op te slaan.

Op dit moment wordt al je e-mail gesynchroniseerd door de extensie. Google hoopt in de toekomst de mogelijkheid te kunnen bieden welke e-mails wel en welke niet gesynchroniseerd mogen worden.

Ook zijn twee andere Google-diensten vanaf vandaag offline beschikbaar. Het gaat om Google Docs en Google Calendar. Google Docs is de onlineofficesuite van Google met onder andere een tekstverwerker en spreadsheetapplicatie. Google Calendar is een onlineagenda.

Ook bij deze twee applicaties zijn er nog wat addertjes. Zo kan je in de offlinemodus de documenten in Google Docs en de agenda-items in Google Calendar alleen bekijken. Je kan dus niets aanpassen of wijzigen. Google geeft aan dat het begrijpt dat het offline kunnen bewerken van Google Docs-documenten zeer belangrijk is en het hoopt deze mogelijkheid binnenkort te kunnen aanbieden. Google heeft momenteel nog wat problemen met het ontwikkelen van deze functie.

Mensen die offline gebruik willen maken van Google Docs en Google Calendar kunnen dit aangeven door in te loggen bij de betreffende dienst en rechtsboven op het tandwieltje te klikken en dan op "Setup Docs Offline".