1 min

Tags in dit artikel

, ,

Eergister wisten we te melden dat er toch censuur op internetgebruik voor journalisten tijdens de Olympische Spelen zou plaatsvinden, nu is bekend geworden dat de Chinese organisatoren de blokkade hebben opgeheven.

Dit is vandaag bekend gemaakt door het Internationaal Olympisch Comité. Zowel het IOC als de Chinese autoriteiten werden de afgelopen dagen bedolven onder kritiek. De Chinese regering omdat deze censuur wilde toepassen, het IOC omdat het hiermee instemde.

Diverse ‘gevoelige’ sites zouden niet bereikbaar zijn voor buitenlandse journalisten waaronder die van de omroep BBC en mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Volgens IOC-vicepresident Gunilla Lindberg is het internet net zo te gebruiken als bij voorgaande Spelen.

Toch riep, tijdens een zeldzame persconferentie, de Chinese president Hu Jintao op om de Chinese wetten te respecteren. "We hopen ook dat jullie objectief verslag doen van wat jullie hier zien." Ook riep hij op de Spelen niet te politiseren. "Dat doet de verschillende kwesties geen goed en gaat in tegen de Olympische geest", aldus Hu.