min

Tags in dit artikel

, , ,

De Chinese regering gaat buitenlandse media tijdens de Olympische Spelen beperkt toegang bieden tot het internet. Het organiserend comité heeft dit woensdag gezegd. Dit is in tegenstelling tot een eerdere belofte dat verslaggevers complete mediavrijheid zouden krijgen.

Een woordvoerder van het comité heeft verteld dat journalisten ‘voldoende’ toegang zullen krijgen tot het internet maar dat websites met informatie over de verboden spirituele beweging Falun Gong zullen worden afgesloten.

Ondanks het niet geven van verdere voorbeelden zullen ook andere onderwerpen worden afgesloten. Journalisten in het Olympische perscentrum hebben inmiddels geklaagd dat websites van onder andere de BBC, de Deutsche Welle en Amnesty International niet opgevraagd kunnen worden. "Onze belofte was dat journalisten voor hun werk het internet zouden kunnen gebruiken", aldus de zegsman. "We hebben hen daarvoor voldoende toegang gegeven."

Onder druk van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) werd echter beloofd dat de duizenden persmedewerkers tijdens het evenement volledige toegang zouden krijgen tot het wereldwijde computernetwerk, daarom neemt het IOC deze censuur hoog op. Een Australisch lid noemde het nieuws ’teleurstellend’.