Het UMC Utrecht gaat, om incidenten in de patiëntenzorg te verminderen, een computerspel voor jonge artsen ontwikkelen. In het spel zal niet het spelplezier voorop staan maar vooral leerervaring.

Het spel zal ontwikkeld worden door de Amerikaanse psycholoog Pam Kato die eerder jonge kankerpatiënten meer inzicht in hun ziekte gaf met het spel Re-Mission. Kato hoopt dat jonge artsen beter voorbereid zullen zijn op incidenten met het spelen van dit spel.

"Juist doordat die incidenten weinig voorkomen, is het voor een dokter lastig er ervaring mee op te doen. Dokters moeten vaak acuut beslissingen nemen", stelt Kato.

"Bijvoorbeeld als een jonge dokter in de nachtdienst zit. Hij heeft een supervisor heeft die thuis bereikbaar is als achtervang. Twee patiënten verslechteren tegelijkertijd: voor welke patiënt kies je? En wat zijn de gevolgen van je keuze? In de game kunnen we dit soort situaties simuleren, waardoor artsen er in de praktijk beter op voorbereid zijn dergelijke beslissingen te nemen."

Eind dit jaar verwacht het UMC een prototype klaar te hebben maar wie het spel technisch zal ontwikkelen is nog niet bekend.