2min

Tags in dit artikel

, , ,

Als het aan Dr. James Rosser Jr. ligt, hebben chirurgen in Amerika voortaan drie essentiële stukken gereedschap: Een scalpel, hechtingen en een gamecontroller.

Rosser is verbonden aan het Advanced Medical Technologies Institute van het Beth Israel Medical Center in New York. Zijn taak is om beter manieren te vinden om chirurgen te trainen. Voor hem zijn videogames de meest geschikte manier voor chirurgen om hun vaardigheden te trainen.

Recentelijk werd er in Amerika een conferentie gehouden genaamd de ‘Video Game/Entertainment Industry Technology and Medicine Conference ‘gehouden, waar het nut van videogames als trainingsmiddel werd besproken.
Volgens Rosser halen de traditionele chirurgen hun neus op voor deze nieuwe trainingsmethode, maar uit test is gebleken dat dit onterecht is.

Rosser liet verscheidene chirurgen over een periode elke week 3 uur lang het spel ‘Super Monkey Ball’ spelen. De chirurgen trainden daarmee hun motoriek en hand-oog-coördinatie.

Uit de test bleek dat de chirurgen die de test hadden ondergaan 37% minder fouten maakten tijdens hun werk.
Daarnaast waren ze ook nog eens 27% sneller dan hun collega’s die de test niet hadden gedaan.

Alhoewel de meeste systemen zich richten op medische training, geeft Rosser ook demonstratie’s op scholen zodat kinderen een beeld krijgen van het werk van chirurgen.
Al meer dan 5.000 mensen van chirurgen tot kinderen hebben inmiddel deelgenomen aan de test die Rosser "Top Gun" noemt.
Het "Top Gun" is bedoeld om laparoscopische operaties te trainen. Dat zijn operaties waarbij dokters een ingreep uitvoeren waarbij het lichaam zo min mogelijk wordt beschadigd.

Volgens Greg Morel, een radioloog die ook op de conferentie sprak, kunnen videogames ook voor trainingen van legerartsen gebruikt worden.
Hij demonstreerde daarbij een programma genaamd "STATcare" dat de artsen traint om wonden te verbinden, het toedienen van medicatie, het aanleggen van een infuus en andere handelingen die legerartsen op het slagveld tegen kunnen komen.


STATcare screenshot

Alhoewel het spel een realistische weergave van de werkelijkheid geeft, voelt het nog niet aan als een spannende videogame. Rosser vindt het belangrijk dat daar nog aan gewerkt gaat worden. Medische handelingen worden vaak onder druk uitgevoerd en daar moeten chirurgen ook op getraind worden.

Behalve in de medische sector is er ook steeds meer vraag naar videogames als trainingsmiddel in andere vakgebieden.
Rosser hoopt dan ook vaker dergelijke conferenties te beleggen, om zo filmmakers, videogame ontwikkelaars en artsen bij elkaar te brengen zodat er betere trainingssoftware ontwikkeld kan worden.