1 min

Tags in dit artikel

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft afgelopen donderdag samen met Thuiszorg Groningen en Lentis een computerspel gelanceerd.

Dit spel, deels vergelijkbaar met het spel The Sims, traint de zorgmedewerkers in het omgaan met dementie, agressiepreventie en wetgeving. Het nieuwe spel draagt de naam ‘Gaming in de zorg’.

Het spel kan door iedereen gespeeld worden op EduGidz.nl. Een woordvoerder van het UMCG liet weten dat het spel vooral bedoeld is om het leren leuker te maken. Zij vertelden dat het een nieuwe vorm is voor het overbrengen van kennis, maar dat oude vormen nog steeds nodig zijn. Het spel zou het juiste impuls moeten geven om het leerboek erbij te pakken.

Het spel bestaat uit verschillende onderdelen, zo kan de speler kiezen uit een rollenspel of juist een quiz spelen. In het rollenspel wordt de speler ondergebracht in een rol waarbij de persoon bijvoorbeeld virtueel langs moet gaan bij een agressieve patiënt met dementie. In het rollenspel moeten dan keuzes gemaakt worden, welke gewaardeerd worden met punten. Hierdoor leert de medewerker hoe te handelen in bepaalde situaties.
Ook is in het spel een bibliotheek aanwezig waar informatie te vinden is over relevantie wetgeving, en kunnen de deelnemers met elkaar chatten.

Betrokken partijen lieten weten dat het spel in een later stadium ook in het onderwijs toegepast gaat worden. De ontwikkeling van ‘Gaming in de zorg’ heeft ongeveer 257.000 euro gekost.