1 min

Tags in dit artikel

, ,

De NOS biedt voor de Olympische Spelen streams in HD aan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Microsoft’s Silverlight-technologie.

Er wordt echter wel één eis gesteld aan de gebruikers. Die moet namelijk voorzien zijn van een internetverbinding van minimaal 24Mbps. De NOS biedt voor de Olympische Spelen twaalf verschillende kanalen aan zodat er meerdere sporten bekeken kunnen worden. Dit resulteert dan ook in gemiddeld 300.000 bezoekers. Deze kanalen worden nu dus ook in HD aangeboden.

Dit is een goed teken voor Microsoft aangezien er gebruik wordt gemaakt van de Silverlight-technologie. Naast de NOS maakt ook de NBC gebruik van deze technologie. De technologie is compatibel met meerdere besturingssystemen wat de populariteit bevorderd. Zo is Silverlight beschikbaar voor Windows en Mac OS X. Novell ontwikkelt een Silverlight-compatibel runtime voor Linux in de vorm van Moonlight, dit project heeft echter nog geen bruikbare versie opgeleverd. Binnenkort worden ook de mobiele versies voor Windows en Nokia ondersteund.

De techniek is nogal omstreden omdat het hier niet gaat om een open standaard. De bijbehorende technieken voor digitaal rechtenmanagenent zijn alleen te koop bij Microsoft. Ook bevat de volgende versie van Windows al standaard de speler voor Silverlight. Hierdoor is men bang dat Microsoft een monopolie posisitie bemachtigd ten opzichte van Adobe’s Flash-technologie. De NOS heeft gekozen voor Silverlight omdat dit in financieel opzicht voordeliger was dan streams in Flash.