Sun Microsystems heeft onlangs de broncode vrijgegeven van xVM Server, het nieuwe servervirtualisatieproduct van Sun. De commerciële versie van de software zal volgende maand beschikbaar zijn. xVM Server draait op normale x86-hardware en kan Windows, Linux en Solaris virtualiseren.

"We gaan nu veel agressiever de server virtualisatiemarkt in. Sun doet al langer aan servervirtualisatie maar dat heeft zich voornamelijk geconcentreerd rondom onze eigen platformen", aldus Steve Wilson, Suns xVM-vicepresident.

xVM Server is al een tijdje in een gelimiteerde bèta-versie beschikbaar geweest maar de broncode kan nu gedownload worden onder de GPLv3-licentie. Een commerciële versie van het product inclusief ondersteuning, updates en patches wordt verwacht in oktober voor 500 dollar per fysieke server, per jaar.

Sun heeft ook een tweede versie vrijgegeven van xVM Ops Center, een managementsysteem voor zowel fysieke als virtuele servers. De nieuwe versie maakt het makkelijker om virtuele machines aan te maken, opslag te beheren en om xVM’s live-migratiemogelijkheid te benutten. Middels de live migratie is het mogelijk om een virtuele machine van de een op de andere fysieke machine te migreren. Dit kan ook in de opensource-versie van xVM Server, maar middels Ops Center is het volgens Sun makkelijker.

xVM Server is gebaseerd op de Xen hypervisor maar bevat technieken van Suns OpenSolaris-besturingssysteem om de schaalbaarheid en fouten-tolerantie te vergroten. Het product bevat ook een geïntegreerde webserver waardoor management via een browser mogelijk wordt. Door het open source maken van xVM Server hoopt Sun dat community-ontwikkelaars het management-gedeelte zullen verbeteren.