2min

Tags in dit artikel

MIPS Technologies, de organisatie achter de MIPS-processorarchitectuur, heeft een nieuwe set ontwikkelingstools vrijgegeven speciaal gericht op Linux. De MIPS Navigator Integrated Component Suite (ICS), zoals het geheel heet, bevat tools om gemakkelijker te programmeren, debuggen en analyseren voor Linux-systemen op MIPS-gebaseerde System-On-Chips (SoC’s) en embedded-systemen.

MIPS Technologies zegt dat het de tool heeft gemaakt om developers tijd te besparen bij het optimaliseren van embedded-systemen. Aangezien steeds meer projecten in de embedded-markt overschakelen op Linux als besturingssysteem heeft MIPS nu deze nieuwe set tools beschikbaar gemaakt.

Voor het ontwikkelen biedt MIPS een voor de MIPS-architectuur geoptimaliseerde versie van Sourcery G++, een complete C/C++ ontwikkelomgeving van CodeSourcery gebaseerd op de GNU-toolchain en de Eclipse Integrated Development Environment (IDE). Middels Sourcery G++ moet het ontwikkelaars mogelijk worden om betere prestaties uit hun applicaties te krijgen middels het uitvoeren van non-position independant code (PIC).

Voor het debuggen van Linux onder een MIPS-systeem bundelt Navigator ICS de optionele plug-in Arriba Linux Debugger in. De debugger is niet afhankelijk van kernel patches of pre-empting in de kernel waardoor het ideaal is voor multimedia en real-time applicaties en drivers. De debugger kan zowel drivers als applicaties debuggen en is beschikbaar middels een exclusieve overeenkomst met Viosoft Corporation. Viosoft levert tevens de Linux Event Analyzer, een tevens optionele plug-in waarmee alle Linux-events mee bijgehouden kunnen worden voor analyse.

De nieuwe debugsoftware van MIPS is speciaal op de MIPS-architectuur afgestemd en maakt bijvoorbeeld optimaal gebruik van de debug-probes in de MIPS-processoren. De software zal voor embedded-ontwikkelaars echter niet goedkoop worden, de debugsoftware krijgt een vanaf-prijs van 1945 dollar.