2min

Tags in dit artikel

, ,

Vanmiddag is er in het Europees Parlement gestemd over de rechten en plichten van de cyberburger. Men stemde over het zogeheten ’telecompakket’, die providers onder andere een preventieplicht geeft. Dit zou ervoor zorgen dat providers geen illegale downloads meer mag mogen toestaan. Het is echter afgewezen door de sociaal-democraten en daarmee van de baan.

Confessionelen en liberalen streden voor een plicht van providers in het tegengaan van piraterij. Zo zouden deze onder andere controles moeten inbouwen. De sociaal-democraten waren het hier mee oneens: "Dat was een buitengewoon kwalijk voorstel" vindt PvdA-europarlementariër Jan Cremers.

"Auteursrechten moeten beschermd worden, maar niet ten koste van de privacy van de consument. En al helemaal niet door commerciële partijen te dwingen als een soort politie op internet op te treden. Dat de partijen ter rechterzijde zich, ten koste van de consument, zo voor het karretje van de industrie laten spannen is bizar."

GroenLinks is nog niet tevreden. Aangezien het pakket gedeeltelijk is aangenomen hebben lidstaten nog altijd het recht om providers te verplichten bij te houden welke software er gedownload wordt. Dit gaat volgens GroenLinks in tegen privacy-moralen.

Buitenweg: "De controle van het internetverkeer op het illegaal downloaden van software of muziek moet aan de politie worden overgelaten. Ik hoop daarom dat lidstaten bij het implementeren van deze nieuwe regels niet in de verleiding worden gebracht om de inhoud van het internet te gaan filteren. Als je muziek voor eigen gebruik downloadt, kan het toch niet zo zijn dat je daarvoor gestraft wordt door je voorgoed van het internet af te sluiten."

De uiteindelijk aangenomen regeling stelt dat internetproviders een reglement, dat door de overheid is vastgesteld, moet laten goedkeuren door de consument alvorens de overeenkomst aangegaan wordt. Anderzijds moeten providers gaan waarschuwen wanneer er illegale dingen gebeuren op het netwerk. Internetproviders moeten zogenaamde kinder-filters beschikbaar stellen, waarmee kinderen bepaalde websites niet kunnen bezoeken. De consument kan maximaal jaar-contracten afsluiten en heeft recht op een vergoeding wanneer internet niet functioneert.